Nova LKV - Kiinteistönvälitys Lahti

Mitä tapahtuu asuntomarkkinoilla?

LOKAKUU 2022

Asuntomarkkinat elävät aina sykleittäin ja pörssikurssien vaikutus näkyy voimakkaasti
asuntomarkkinoiden nousuissa ja laskuissa. On siis selvää, että tällä hetkellä ollaan tasaantumassa viiden vuoden keskimääräiselle tasolle korkean koronapiikin jälkeen.

Koronan alkaessa nähtiin voimakas nousu asuntomarkkinoilla, kauppa kävi ja ihmisten
ostohalut olivat huipussaan. Asuntomarkkinat muuttuivat tuolloin voimakkaasti aiemmin
totuttuun ja aivan päinvastaiseen suuntaan – vapaa-ajan asunnot ja omakotitalot myös
taajama-alueiden ulkopuolelta kävivät hyvin kaupaksi.

Nopean kasvun jälkeen tasaantuminen oli enemmän kuin odotettavissa. Eli voidaan todeta asuntomarkkinoiden elävän normaalia tasaantumisen aikaa korkean nousun jälkeen.

Onko nyt hyvä aika ostaa asunto?

Nyt jos koskaan on hyvä aika ostaa. Hintoihin ei ole odotettavissa merkittävää laskua, vaikka kysynnän laskiessa perinteisesti tarjonta lisääntyykin. Moni myyjä ja ostaja on odottavalla kannalla tällä hetkellä. Tarjontaa on kohtalaisesti, ja myyntiajat hieman pariin viime vuoteen verraten pidempiä. Mutta tämäkin on normaalia kehittymistä asuntomarkkinoilla. Kun suhdanteet taas lähtevät suotuisampaa suuntaan tarkoittaa se myös asuntomarkkinoille enemmän kysyntää ja vähemmän tarjontaa, joka aina korreloi ostajalle myös nousujohteisia hintoja.

Haluatko sinä odottaa ja toimia silloin kuin kaikki muutkin ja seurata markkinan mukana, ostaa kun muutkin ostaa jolloin hinnat nousevat ja maksat kenties enemmän kuin olisi suotavaa tai omalle taloudelle järkevää, vai ostatko kenties silloin kun muut ovat taustalla odottamassa ja mahdollisuudet hyville kaupoille suotuisammat?

Kannattaako nyt vaihtaa kotia?

Mikäli pidät huolta kodistasi, ei merkittävää hinnan laskua tarvitse kotia myydessä pelätä.
Kannattaa myös huomioida fakta, että mikäli myyt korkean suhdanteen aikaan,
todennäköisesti myös tuolloin ostat samaan aikaan ja kärsit niin sanotusta kovasta
hinnasta uuden kodin oston yhteydessä. Eli mikä on todellinen hyötysuhde tuossa
tilanteessa. Kun myyt hiljaisemmalla markkinalla, myyntiaika voi olla hieman pidempi, mutta eniten kannattaa kiinnittää huomiota välirahan osuuteen. Se kotia vaihtaessa kannattaa kuitenkin ehdottomasti pitää ratkaisevana tekijänä mielessä.

Koti myös tulisi ostaa omiin tarpeisiin, ei markkinoiden mukaan. Ostopäätöksiä kannattaa tehdä nimenomaan järjellä. Sama pätee sijoitusasuntoa ostaessa, paras hetki ostolle on nimenomaan silloin kun muut jäävät taustalle odottamaan tilanteen ja asuntomarkkinan kehittymistä.

 

Lisää asuntomarkkinasta voit lukea SKVL sivuilta klikkaamalla tästä.

Nova LKV
Kiinteistönvälitystä Lahessa

Ota yhteyttä

© 2023 JVK Kiinteistöt Oy (3329787-5). Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste.