Mitä täytyy ottaa huomioon ostaessa asuntoa?

Asunnon ostaminen on aina suuri hetki ja jonkun uuden alku. Ostaessa asuntoa toivoo, että kaikki sujuu kuten pitää ja siksi olemme rakentaneet sinulle listan asioista, joita tulee ottaa huomioon ennen ostoa, oston yhteydessä ja oston jälkeen.

Budjetti

Asunnon ostoon tai vaihtoon liittyy usein suuri osa henkilökohtaisesta omaisuudesta ja siksi on hyvä selvittää alkuun oma taloustilanne, jotta voit elää ilman suuria taloudellisia huolia myös asunnon hankinnan jälkeen. Mieti ainakin seuraavia asioita:
  • Paljonko pystyt sijoittamaan omaa rahaa (omarahoitusosuus)?
  • Paljon saat rahaa nykyisen asunnon myynnistä mikäli sellainen on olemassa?
  • Paljonko sinulla on kuukausittain rahaa käytettäväksi uuden asunnon vastikkeisiin ja lainan lyhennyksiin?
  • Paljon voit saada asuntolainaa?
Asuntoon liittyy aina useita erilaisia kustannuksia ja kannattaa koittaa sisällyttää kaikki mahdolliset kustannukset laskelmiin. Kannattaa sisällyttää laskelmiin asunnon ja taloyhtiön mahdolliset remontit, varainsiirtovero, muuttokulut sekä uuden asunnon hankinnat kuten huonekalut.

Nykyisen asunnon myynti

Ammattitaitoinen välittäjä huolehtii siitä, että ostaja tietää tarkoin mitä on ostamassa. Asuntokaupan ammattilaisena hän osaa myös kysyä sinulta tarvittavat kysymykset asunnosta, yhtiöstä, kiinteistöstä ja sen historiasta sekä alueesta ja kaikista muista turvalliseen kaupankäyntiin olennaisesti vaikuttavista seikoista. Asunnon myynnin onnistumiseksi on tärkeää että välittäjän ja myyjän yhteispeli toimii. Ammattitaitoinen välittäjä osaa myös tulkita juridisia dokumentteja oikein ja ilmoittaa asiat myyntitiedoissa kuten pitää. Myyntiä varten täytyy ottaa tarkkaan selvää niin taloyhtiön kuin kiinteistön dokumenteista.

Uuden asunnon ostaminen

Kun tiedät budjettisi asunnon hankintaan liittyen ja olet mahdollisesti selvittänyt mitä teet nykyiselle asunnollesi on aika suunnitella uuden asunnon ostoa. Kannattaa ottaa huomioon seuraavia asioita:

  • Minkälaisen asunnon tarvitset?
  • Asunnon sijainti?
  • Paljonko olet valmis maksamaan uudesta kodistasi?
  • Millaisia lähialueen palveluita arvostat? (Päiväkoti, lähikauppa yms.)
  • Ovatko joukkoliikennepalvelut tärkeät
  • Onko autopaikalle tai leikkipaikalle tarvetta?
  • Jotta vältyt ärsyttäviltä yllätyksiltä niin kannattaa selvittää myös alueen mahdolliset rakentamis- ja liikennesuunnitelmat.

Vaikka löytäisit sopivan kohteen ja asunto miellyttää muilta osin sinun tarpeitasi niin tulee vielä selvittää paljon asioita, kuten asunto-osakkeen kohdalla esimerkiksi:

Taloyhtiön kunto
Selvitä aina mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja tutustu myös pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS). Ajallaan tehdyt remontit ja korjaukset sekä ajan tasalla oleva suunnitelma kertovat siitä, että taloyhtiön kunnosta huolehditaan asianmukaisesti.

Vuokra- vai oma tontti?
Jos rakennus sijaitsee vuokratontilla, vaikuttaa tämä asunto-osakkeen yhtiövastikkeen suuruuteen. Mikäli kyse on vanhemmasta talosta, kannattaa huomioida tontin vuokrasopimuksen pituus.  Joissakin tapauksissa, esimerkiksi uudiskohteiden kohdalla, tontin voi lunastaa omaksi. Kannattaa selvittää etukäteen, miten mahdollinen tontin lunastaminen vaikuttaa asunnon kokonaishintaan tai yhtiövastikkeeseen.

Vapautuminen
Asunto ei välttämättä vapaudu heti kaupanteon jälkeen. Varmista, että vapautuminen sopii omiin aikatauluihisi.

Taloyhtiön lunastusoikeus
Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on merkitty lunastuslauseke, on osakkailla tai yhtiöllä oikeus lunastaa asunnon osakkeet kauppahintaan tietyn ajan sisällä. Tämä tarkoittaa, että vaikka ostotarjouksesi menisi läpi, et välttämättä saa asuntoa itsellesi. Tämä pykälä on erityisen tärkeä tarkastaa ennen ostotarjouksen tekoa.

Asuntoesittely ja asunnon tarkastaminen

Sinulla asunnon ostajana on niin sanottu ennakkotarkastus- ja selonottovelvollisuus. Kaupan kohde on siis tarkastettava huolella päällisin puolin silmämääräisesti, jolloin ostaja havaitsee pintapuolisesti nähtävissä olevat viat ja puutteet. Myös kaupan kohteeseen liittyviin keskeisiin asiakirjoihin pitää tutustua huolellisesti.

Jos toimit ostajana kauppaa harkittaessa huolimattomasti ja laiminlyöt selonottovelvollisuutesi, voit menettää oikeutesi kohdistaa myyjään vaatimuksia sellaisista kaupan kohteen ominaisuuksista ja virheistä, jotka olisi tullut havaita kaupan kohteen ennakkotarkistuksessa. Ostajana sinulla ei siis ole oikeutta vedota seikkaan, josta sinun olisi voitu olettaa tietää jo kauppaa tehdessä.

Asuntonäytöllä tehtävän huolellisen tarkistuksen lisäksi sinun on hyvä käydä huolellisesti läpi myös taloyhtiön tai kiinteistön dokumentit.

Ostotarjouksen laatiminen

Kun mieleinen asunto on löytynyt on aika tehdä ostotarjous. Asuntokauppa on aina jännittävää ja ostotarjouksen tekeminen tuottaa yleensä monelle päänvaivaa. Mikäli sinulla on apunasi kiinteistönvälittäjä saat mielenrauhaa ja varmuutta tarjouksen tekemiseen.

Muista, että asunto-osakkeen ostotarjous on sitova!

Kiinteistön sitovaa ostotarjousta varten tarvitset kaupanvahvistajan vahvistuksen.

Kaupanteko

Kaupantekotilaisuuteen osallistuvat myyjä, ostaja sekä kiinteistönvälittäjä. Kaupat solmitaan mahdollisimman pian ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen ostajan pankissa.  Nykyään kaupat voidaan myös tehdä digitaalisesti vaikka ulkomailta käsin.

Kaupanteon yhteydessä maksetaan myös varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeen velattomasta hinnasta 2% ja kiinteistön kauppahinnasta 4%.  Jos täytät ensiasunnon ostajan kriteerit, olet vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta.

Jos tarvitset apua asunnon ostoon tai vanhan myymiseen niin ota yhteyttä meidän ammattitaitoisseen tiimiin ja anna meidän olla avuksi.

Nova LKV
Kiinteistönvälitystä Lahessa

© 2023 JVK Kiinteistöt Oy (3329787-5). Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste.