Mitä täytyy ottaa huomioon ostaessa asuntoa?

Asunnon ostaminen on aina suuri hetki ja jonkun uuden alku. Ostaessa asuntoa toivoo, että kaikki sujuu kuten pitää ja siksi Nova LKV on rakentanut sinulle listan asioista, joita tulee ottaa huomioon ennen ostoa, oston yhteydessä ja oston jälkeen.

 

Budjetti

Asunnon ostoon tai vaihtoon liittyy usein suuri osa henkilökohtaisesta omaisuudesta ja siksi on hyvä selvittää alkuun oma taloustilanne, jotta voit elää ilman suuria taloudellisia huolia myös asunnon hankinnan jälkeen. Mieti ainakin seuraavia asioita:

 • Paljonko pystyt sijoittamaan omaa rahaa (omarahoitusosuus)?
 • Paljon saat rahaa nykyisen asunnon myynnistä mikäli sellainen on olemassa?
 • Paljonko sinulla on kuukausittain rahaa käytettäväksi uuden asunnon vastikkeisiin ja lainan lyhennyksiin?
 • Paljon voit saada asuntolainaa?
 

Asuntoon liittyy aina useita erilaisia kustannuksia ja kannattaa koittaa sisällyttää kaikki mahdolliset kustannukset laskelmiin. Kannattaa sisällyttää laskelmiin asunnon ja taloyhtiön mahdolliset remontit, varainsiirtovero, muuttokulut sekä uuden asunnon hankinnat kuten huonekalut.

Mikäli haluat saada kiinteistönvälittäjän tekemän tarkan hinta-arvion nykyisen omistusasuntosi myyntihinnasta niin klikkaa tästä ja saat ammattilaisemme arvioimaan asuntosi.

Nykyisen asunnon myynti

Jotta et jää loukkuun kahden asunnon väliin, on hyvä miettiä nykyisen asunnon myyntiä jo ennen uuden hankintaa. Asunnon myyntiin sinulla on kaksi vaihtoehtoa; myydä itse tai antaa ammattilaisen hoitaa se puolestasi ja keskittyä uuden asunnon hankintaan.

Suosittelemme käyttämään kiinteistönvälittäjää asunnon myyntiin, koska hän tuntee myymiseen ja ostamiseen liittyvät lait ja riskit sekä hänen tulee toimia Hyvän Välitystavan mukaisesti. Kiinteistönvälittäjä osaa tehdä tarvittavat taustatyöt taloyhtiöön ja asuntoon liittyen. Kiinteistöä myydessä selvitettäviin asiakirjoihin sekä kaupantekoon olennaisesti vaikuttaviin asioihin perehtyminen on huomattavasti laajempaa ja vaatii asiaankuuluvaa ammattitaitoa  tulkita sekä etsiä olennaista tietoa.

Ammattitaitoinen välittäjä huolehtii siitä, että ostaja tietää tarkoin mitä on ostamassa. Asunnon myynnin ammattilaisena hän osaa myös kysyä sinulta tarvittavat kysymykset asunnosta, yhtiöstä, kiinteistöstä ja sen historiasta sekä alueesta ja kaikista muista turvalliseen kaupankäyntiin olennaisesti vaikuttavista seikoista. Asunnon myynnin onnistumiseksi on tärkeää että välittäjän ja myyjän yhteispeli toimii. Välittäjä osaa myös tulkita juridisia dokumentteja oikein ja ilmoittaa asiat myyntitiedoissa kuten pitää. Myyntiä varten täytyy ottaa tarkkaan selvää niin taloyhtiön kuin kiinteistön dokumenteista.


Uuden asunnon ostaminen

Kun tiedät budjettisi asunnon hankintaan liittyen ja olet mahdollisesti selvittänyt mitä teet nykyiselle asunnollesi on aika suunnitella uuden asunnon ostoa. Kannattaa ottaa huomioon seuraavia asioita:

 • Minkälaisen asunnon tarvitset?
 • Asunnon sijainti?
 • Paljonko olet valmis maksamaan uudesta kodistasi?
 • Millaisia lähialueen palveluita arvostat? (Päiväkoti, lähikauppa yms.)
 • Ovatko joukkuliikennepalvelut tärkeät?
 • Onko autopaikalle tai leikkipaikalle tarvetta?
 • Jotta vältyt ärsyttäviltä yllätyksiltä niin kannattaa selvittää myös alueen mahdolliset rakentamis- ja liikennesuunnitelmat.

Näiden lisäksi sopivan kohteen etsimiseen kannattaa myös varata riittävästi aikaa ja käyttää apunasi kiinteistönvälittäjän ammattitaitoa. Hän osaa kertoa sinulle alueesta tarkkaan ja kuulee myyntiin tulevista kohteista usein muita ennen sekä osaa auttaa sinua selvittämään tulevan asunnon taustatiedot kunnolla.

Vaikka löytäisit sopivan kohteen ja asunto miellyttää muilta osin sinun tarpeitasi niin tulee vielä selvittää paljon asioita, kuten:


Taloyhtiön kunto

Selvitä aina mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja tutustu myös pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS). Ajallaan tehdyt remontit ja korjaukset sekä ajan tasalla oleva suunnitelma kertovat siitä, että taloyhtiön kunnosta huolehditaan asianmukaisesti, eikä korjausvelka pääse ilmenemään esimerkiksi homevaurioina tai huonolaatuisena sisäilmana. Pääset helpoiten tutustumaan taloyhtiön tietoihin pyytämällä kiinteistönvälittäjää selvittämään nämä asiat puolestasi suoraan taloyhtiöltä.


Vuokra- vai oma tontti?

Jos rakennus sijaitsee vuokratontilla, vaikuttaa tämä asunto-osakkeen yhtiövastikkeen suuruuteen. Mikäli kyse on vanhemmasta talosta, kannattaa huomioida tontin vuokrasopimuksen pituus. Vuokrasopimuksen päätyttyä vuokraa voidaan nostaa, mikä voi aiheuttaa yllättäviä kustannuksia. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi uudiskohteiden kohdalla, tontin voi lunastaa omaksi. Kannattaa selvittää etukäteen, miten mahdollinen tontin lunastaminen vaikuttaa asunnon kokonaishintaan tai yhtiövastikkeeseen.


Vapautuminen

Asunto ei välttämättä vapaudu heti kaupanteon jälkeen, jos myyjä esimerkiksi vielä etsii uutta asuntoa. Varmista, että vapautuminen sopii omiin aikatauluihisi.


Taloyhtiön lunastusoikeus

Jos taloyhtiön yhtiöjärjestykseen on merkitty lunastuslauseke, on osakkailla oikeus lunastaa asunnon osakkeet kauppahintaan tietyn ajan sisällä. Tämä tarkoittaa, että vaikka ostotarjouksesi menisi läpi, et välttämättä saa asuntoa itsellesi. Tämä on erityisen tärkeä tarkastaa, jos aiot remontoida asuntoa. Remonttia ei kannata aloittaa ennen kuin lunastusaika on kulunut umpeen.


Asuntoesittely ja asunnon tarkastaminen

Kun olet tutkinut myynti-ilmoitusta ja asunto vaikuttaa edelleen houkuttelevalta on aika lähteä asuntonäytölle. Jos esittelyaikaa ei ole erikseen ilmoitettu tai haluat tutustua asuntoon yksityisesti, ota rohkeasti yhteys välittäjään tai myyjään.

Sinulla asunnon ostajana on niin sanottu ennakkotarkastus- ja selonottovelvollisuus. Kaupan kohde on siis tarkastettava huolella päällisin puolin silmämääräisesti, jolloin ostaja havaitsee pintapuolisesti nähtävissä olevat viat ja puutteet. Myös kaupan kohteeseen liittyviin keskeisiin asiakirjoihin pitää tutustua huolellisesti.

Jos toimit ostajana kauppaa harkittaessa huolimattomasti ja laiminlyöt selonottovelvollisuutesi, voit menettää oikeutesi kohdistaa myyjään vaatimuksia sellaisista kaupan kohteen ominaisuuksista ja virheistä, jotka olisi tullut havaita kaupan kohteen ennakkotarkistuksessa. Ostajana sinulla ei siis ole oikeutta vedota seikkaan, josta sinun olisi voitu olettaa tietää jo kauppaa tehdessä. (Kts. Selonottovelvollisuus)

Asuntonäytöllä tehtävän huolellisen tarkistuksen lisäksi sinun on hyvä käydä huolellisesti läpi myös seuraavat dokumentit:

 • Myyntiesite
 • Isännöitsijätodistus
 • Tilinpäätösmateriaali
 • Kunnossapitotarveselvitys
 • PTS eli pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitelma
 

Ostotarjouksen laatiminen

Kun mieleinen asunto on löytynyt on aika tehdä ostotarjous. Asuntokauppa on aina jännittävää ja ostotarjouksen tekeminen tuottaa yleensä monelle päänvaivaa. Mikäli sinulla on apunasi kiinteistönvälittäjä voi se tuoda mielenrauhaa ja varmuutta tarjouksen tekemiseen. Mistä sitten tietää, kuinka paljon asunnosta kannattaa tarjota?

Tarjousta tehdessä kannattaa miettiä onko asunnolle kova kysyntä, onko siitä tehty muita tarjouksia ja millainen asunnon kunto on?

Kohdetta myydään pyyntihinnalla ja tarjoukset tehdään usein pyyntihinnasta alaspäin. On myös tapauksia joissa kysyntää on niin paljon, että tarjoukset nousevat yli pyyntihinnan. Mikäli tarvitset apua ostotarjouksen tekemiseen niin voit olla yhteydessä kiinteistönvälittäjään tästä.

Jos taas haluat tehdä ostotarjouksen asunto-osakkeesta itse, tulee siitä löytyä seuraavat asiat:

 • Kaupan kohde
 • Kauppahinta
 • Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
 • Kaupantekopäivä
 • Ostajan ja myyjän henkilötiedot
 • Tarjouksen voimassaoloaika
 • Kaupan ehdot
 • Ehdollisen ostotarjouksen ehdot
 

Muista, että asunto-osakkeen ostotarjous on sitova!

Kaupanteko

Kaupantekotilaisuuteen osallistuvat myyjä, ostaja sekä kiinteistönvälittäjä. Kaupat solmitaan mahdollisimman pian ostotarjouksen hyväksymisen jälkeen ostajan pankissa. Ennen kaupantekoa myyjä tai kiinteistönvälittäjä tekee kauppakirjan ja myös ostaja saa sen tarkastettavakseen. Nykyään kaupat voidaan myös tehdä digitaalisesti vaikka ulkomailta käsin.

Täytyy pitää mielessä, että kaupanteon yhteydessä maksetaan myös varainsiirtovero, joka on asunto-osakkeen velattomasta hinnasta 2% ja kiinteistön kauppahinnasta 4%. Jos asuntokaupassa on mukana Novan kiinteistönvälittäjä, hän tekee ilmoituksen varainsiirtoveron maksamisesta verottajalle. Jos täytät ensiasunnon ostajan kriteerit, olet vapautettu varainsiirtoveron maksamisesta.

Jos tarvitset apua asunnon ostoon tai vanhan myymiseen niin ota yhteyttä meidän ammattitaitoisseen tiimiin ja anna meidän olla avuksi. Ota yhteyttä klikkaamalla tästä.

Ota yhteyttä.

     010 579 4760

      info@novalkv.fi

     Vesijärvenkatu 76

      15140 Lahti


  Nova LKV
  Kiinteistönvälitystä Lahessa

  Ota yhteyttä

  © 2022 Nova LKV Lahti Oy (3210786-5). Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste.