Nova LKV - Kiinteistönvälitys Lahti

Varainsiirtovero ensiasunto

Marraskuu 2023

Ensiasunnon verovapaus poistuu 2024 vuodenvaihteessa, eli ensiasunnon ostajan verovapaus on mahdollista enää joulukuun loppuun asti. Kuitenkin jo 12.10.2023 eteenpäin tehdyistä kaupoista verottaja maksaa ensi vuonna vanhan ja uuden varainsiirtoveron erotuksen takautuvasti.

Varainsiirtoveron keventämisen taustalla on lähteä tekemään tehokkaammin toimivaa kiinteistö- ja asuntomarkkinaa.

Lue lisää, miten varainsiirtoveron poistuminen vaikuttaa ensiasunnon ostajaan.

Miten varainsiirtoveroa muutetaan?

Hallitus esittää varainsiirron verokantojen alentamista sekä ensiasunnon verovapauden poistumista. Lain on tarkoitus astua voimaan vuodenvaihteessa, mutta sitä sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksestä lähtien (12.10.2023).

Hallitus esittää varainsiirtoveron muuttamista seuraavasti:

  • Kiinteistöjen varainsiirtoveron prosentti muuttuu 4 prosentista 3 prosenttiin.
  • Asunto-osakkeen ja kiinteistöyhtiöiden osakkeet muuttuvat 2 prosentista 1,5 prosenttiin.
  • Muiden arvopapereiden varainsiirtovero laskee 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

 

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.Verohallinto antaa verkkosivuillaan käytännön ohjeita asiaan liittyen. 

Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.

Mitä ensiasunnon verovapaus tarkoittaa?

Ensiasunnon ostajan ei ole tarvinnut maksaa varainsiirtoveroa, mikäli tietyt ehdot ovat täyttyneet verottajan silmissä. Sillä on ollut merkittävä rahallinen hyöty ensiasunnon ostajan näkökulmasta.

Varainsiirtoveroa on maksettu asunto-osakkeiden velattomasta hinnasta 2%. Esimerkiksi jos asunnon velaton hinta olisi 400 000 euroa, olisi siitä varainsiirtoveroa ostajalle 8000 euroa. Tämän lisäksi kiinteistöjen ostosta varainsiirtovero laskee 4% -> 3%.

Ensiasunnon ostajan verovapauden ehdot

Ensiasunnon ostajan ei ole tarvinnut maksaa varainsiirtoveroa, mikäli nämä ehdot ovat täyttyneet:

  • Kaupantekohetkellä 18-39-vuotias
  • Kauppojen jälkeen omistus 50% tai enemmän
  • Osto vakituiseksi asunnoksi ja muutto asuntoon 6 kk sisällä ostamisesta
  • Et ole aiemmin omistanut asunto-osakkeista tai asuinrakennuksesta 50% tai enempää.

Mitä minulle käy, jos ostan asunnon 2023 vuoden aikana?

Varainsiirtovero maksetaan ja ilmoitetaan normaalisti verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti. Mikään ei tällä hetkellä muutu normaalista käytännöstä poiketen.

Liikaa maksettu varainsiirtovero palautetaan korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja vielä vuoden 2023 loppuvuoden aikana. Asunto-osakkeiden tai kiinteistöjen ostaja voi hyötyä merkittävästi varainsiirtoveron alennuksesta.

Ensiasunnon verovapaus poistuu, joten vielä tänä vuonna sitä ehtii hyödyntämään. Mikäli sinulla on ensimmäinen kodin osto mietinnässä, niin vielä tänä vuonna kaupat ovat vielä verottomia!

Miksi hallitus esittää verokantojen alentamista?

Varainsiirtovero tuo vuodessa valtiolle vuositasolla noin 144 miljoonaa euroa. Kun ensiasunnon verovapaus poistuu, tasaa se tilannetta n. 74 miljoonalla eurolla. Varainsiirtoveron vuosittainen verokertymä laskisi siis n. 70 miljoonalla eurolla vuositasolla.

Miksi valtio haluaa muuttaa sitä näin? Lakimuutoksen taustalla on ajatus päästä helpottamaan vaikeaa tilannetta rakennusalalla, parantaa kiinteistö- ja asuntomarkkinoita sekä helpottaa työn perässä muuttamista.

Voinko ostaa asunnon puolison kanssa verovapaasti?

Yhdessä ostettu asunto ei siis suoraan oikeuta molemmille verovapautta automaattisesti.

Mikäli toisella puolisolla on jo asunto ostettuna, voi ensiasunnon ostajan hyödyn saada, mikäli tietyt ensiasunnon ostajan ehdot täyttyvät. Kannattaa siis pohtia tarkkaan asunnon ostamista ja minkälaisia verohyötyjä siitä voi saada!

Janita Matilainen, Kiinteistönvälittäjä Lahdessa Nova LKV

NovaLKV - Asunnon ostaminen vuonna 2023

Mikäli sinulla on asunnon ostaminen mietinnässä tai haluat muuten vain kysyä lisää verovapauden poistumisesta tai varainsiirtoveron muuttumisesta, ota minuun yhteyttä!

Autan sinua asunnon löytämisessä ja saat varmasti kaikki tarvittavat tiedot uuden kodin hankintaan! Varaa aika ja jutellaan lisää.

Nova LKV
Kiinteistönvälitystä Lahessa

Ota yhteyttä

© 2023 JVK Kiinteistöt Oy (3329787-5). Kaikki oikeudet pidätetään. Tietosuojaseloste.